Den 17 april 2012 arrangerades ITARC för femte året i rad. Årets tema var “Architecture as art”.
Arkitekturarbete blir en allt mer avancerad ingenjörskonst. Det återspeglar de allt komplexare IT-systemen i kombination med ständigt högre krav på flexibilitet, skalbarhet och integrerbarhet. Det är inte överraskande att IT-arkitektens förmåga och kompetens får allt större betydelse.

Varje år tar vi upp en trend som vi bedömer kommer att påverka arkitekturarbetet. ITARC 2012 ägnade förmiddagen åt Internet of Things. Det är en våg av ny teknik och nya tillämpningar som spänner hela vägen från tung industri till hushåll. Det är också en utveckling som spränger gränsen mellan professionella utvecklare och privatpersoner. Gör-det-själv tar klivet in i den digitala världen på allvar.

Enligt Ericsson är 50 miljarder apparater uppkopplade 2020. Inom bara cirka tre år lär det inte säljas en apparat som inte har ett gränssnitt mot nätet, med kompletterande tjänster. Även vardagliga ting som kläder och heminredningsdetaljer blir nåbara via nätet.

Användarna kommer att lägga sig i och ta för sig på helt nya sätt. Entusiaster kopplar in och ihop allt möjligt väntat och oväntat, inkluderande nya digitala tjänster. Vilka affärsmöjligheter öppnar det? Blir affärssystemen gränslösa? Vilka nya krav ställer det på arkitekturer?